Szombat, 2020-05-30, 0:20 AM
Belföldi & külföldi szolgáltatások
Média Marketing  
Főoldal Néhány okosság, álláskeresőknek Regisztráció Belépés
Honlap-menü

Belépés

Naptár
«  Május 2020  »
HKSzeCsPSzoV
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Igatlan Kanadába

Pihenés

Facebook


Állás keresési tippek!

Az köztudott, hogy az önéletrajz az álláskeresés alapköve, ezért érdemes időt, és energiát fektetni a megírásába, hogy a legjobb rajtot vedd. Ahhoz, hogy az önéletrajzod igazán rólad szóljon,már nem elég egy internetről letölthető önéletrajzot  kitölteni, mert akkor csak egy újabb sablont gyártasz. Kicsit lehet rajta alakítgatni, egyedivé varázsolni és egy szép kísérőlevelet küldeni mellé. Természetesen annak függvényében, hogy milyen állás kívánsz megpályázni.
Előtte persze érdemes tájékozódni az interneten, információkat gyűjteni a legfrissebb tapasztalatokból. Nagy segítségedre lehetnek az  állásbörzéken található ingyenesen beszerezhető kiadványok.
Szeretnénk adni néhány ötletet, hogy mire figyelj oda önéletrajz készítésnél.

Tartalom előtt a formáról

Sok helyen olvashatsz arról, hogy általában egy önéletrajzra milyen kevés ideje jut egy kiválasztási szakembernek, ezért fontos, hogy 1 oldalnál ne legyen hosszabb, de ne legyen túlzsúfolt sem. Az viszont tapasztalat, hogy egy jó állásra több száz önéletrajz érkezik be, és sokat közölük sajnos meg sem néznek a munkáltatók.  Használj kiemeléseket (pl.: kövér, dőlt betű), amivel áttekinthetőbbé teszed, illetve az adott pozícióhoz igazítod, de fontos, hogy ne vidd túlzásba, ha mindent kiemelsz, éppen az ellenkező hatást éred el, és ugyanúgy egybefolyhat, mintha semmit nem hangsúlyoznál.
Legyen tagolt, tematikusan és időrendben felépített, utóbbi esetében mindig időben visszafele haladj, vagyis az aktuálissal kezdd! Időrendi sorrendben szépen felépített legyen, és ne legyenek üres meg nem nevezett évek.
Figyelj rá, hogy ne legyenek benne elütések, helyesírási hibák, érdemes megmutatni egy-két embernek, lehet, hogy rögtön észrevesznek olyan hibát, amin neked sokadszorra átfut a szemed.
Ha fényképes önéletrajzot kérnek, válassz viszonylag friss, valósághű portréfotót, és mielőtt elküldenéd, nézd meg nyomtatásban, is, hogy néz ki. Kaptam olyan önéletrajzot ahol a kedves pályázó egész alakos képet küldött strandpapucsban az ajtónak támaszkodva állt.....

Az önéletrajz minta kategóriákról részletesen

Az egyes kategóriák az általunk ajánlott sorrendben következnek, de ezek szabadon felcserélhetőek, mindig az adott pozícióhoz igazíthatók, (pl.: ha a szakmai tapasztalat hangsúlyosabb, mint a tanulmányok, lehet előbbre helyezni).

Személyes adatok

Név, cím, telefonszám, e-mail cím – a vicces e-mail címeket hagyd a közösségi oldalakra. A mobil számod az éppen működő, általában elérhető szám legyen.
Felesleges beleírni: családi állapot, születési hely, év, állampolgárság – utóbbinál kivéve, ha jelentősége van a megpályázott pozíció szempontjából (pl.: külföldi pályázat esetén).

Tanulmányok/Végzettség

A munkáltató szempontjából fontos a végzettséged pontos megnevezése, megszerzésének éve, ha még folyamatban van, a várható befejezés ideje. Ha a megpályázott pozíció szempontjából releváns, érdemes megemlíteni szakirányodat, szakdolgozatod témáját, akár főbb tantárgyakat. A hagyományos képzések mellett itt tudod felsorolni az egyéb tanfolyamokat, tréningeket, bármilyen továbbképzést, amiben részt vettél.

Szakmai tapasztalat/ Szakmai gyakorlat

A szakmai tapasztalat fontos, tehát még az egy-két hetes szakmai gyakorlatot , diákmunkát,  esetlegesen önkéntes munkát is érdemes beleírni. Mindig szerepeljen a szervezet/cég neve, a pozíció, és vázlatosan a betöltött feladatkör. Ha nagyon sok helyet tudnál felsorolni, érdemes a megpályázott pozíció szempontjából legjobban passzolókat összeszedni.


Nyelvtudás

A nyelvvizsga (szint, évszám) mellett fontos a tudásszinted meghatározása, hiszen nem feltétlenül a nyelvvizsgád szintjén használod a nyelvet, beszédesebb, ha kiderül, saját magad nyelvismeretét milyen szinten (pl.: társalgási vagy tárgyalási) értékeled. Ha nincs papírod róla, akkor is érdemes megemlíteni.

Egyéb ismeretek

Ezt is mindig az  adott pozíció határozza meg, hogy mi a releváns információ, általában a jogosítvány, számítógépes ismeretek felsorolására szolgál ez a kategória (utóbbinál hozzátéve, kivéve ha informatikai területen lévő pozícióról van szó, akkor ez külön kategóriát képezzen).

Személyes tulajdonságok/Képességek/Adottságok

Az egyik legnehezebb pontja az önéletrajznak, mert némi önismeretet és átgondolást igényel, és a legkönnyebben válik sablonossá. Próbálj meg olyan tulajdonságokat gyűjteni, amik valóban téged jellemeznek, inkább kevesebb (2-3) legyen, mint több, és ha az állásinterjún rákérdeznek, tudd példával alátámasztani, miért vagy például precíz! Ha van lehetőséged motivációs levelet csatolni, abban több tered nyílik ezek kifejtésére.

Hobbi/Kedvtelés

Nemigazán tartom fontosnak, hiszen az eddig felsoroltak is már nehezen férnek el 1 oldalra. Ha  feltétlenül szükséges, csak ha van valóban rád jellemző, az életedben fontos részt jelentő időtöltésről van szó, vagy az állásajánlat szempontjából valamiért érdekes tevékenységről van szó (pl.: extrém sportok űzése – kalandpark animátori álláspályázatnál, vagy egy régóta meglévő hobbi alátámaszthatja azt, hogy általában kitartó vagy).

Dátum

Amire érdemes figyelni, hogy friss dátum szerepeljen az önéletrajzod végén .


Önéletrajz minták letölthetőek

Magyar nyelvű

Német nyelvű

Angol nyelvű

Spanyol nyelvű

Francia nyelvű

Olasz nyelvű

Kitöltési segédlet


Motivációs levél

Napjainkban egyre gyakrabban előfordul velünk, hogy egy álláshirdetésben azt olvassuk : jelentkezés önéletrajzzal és motivációs levéllel!
Az önéletrajzról hosszú kutakodás után már van némi fogalmunk, de hogyan kell megírni egy motivációs levelet?
Egyet nem árt már az elején leszögezni...a jó motivációs levél tovább növeli esélyeinket, akkor is ha nem kérik!
Ha van jó motivációs levelünk csatoljuk az önéletrajz mellé, ártani nem fog az egészen biztos!

A motivációs levélben tulajdonképpen az önéletrajz szakmai tevékenység menüpontjában leírtakat van módunk fejtegetni és részletezni.
Ne csak a tényeket közöljük, vigyük bele a személyiségünket is bátran!A motivációs levél mindig az adott cégre és az adott állásra készüljön el és keltse fel a HR munkatárs figyelmét!
Adjunk támpontot a HR munkatársnak, főnöknek, hogy miért mi vagyunk a legjobbak erre az állásra, miért fog velünk jól járni!
A motivációs levél külalakja ugyanolyan legyen mint az önéletrajzé vagyis ugyanolyan és ugyanakkora betűtípussal dolgozzunk és ugyanolyan sorközt használjunk!
Legyen sorkizárt, legtöbb fél oldal lehet, 4-5 bekezdésből álljon, használjunk kiemeléseket!A motivációs levél egy hivatalos levél ezt soha nem felejtsük el és így is kezeljük! A motivációs levél kezdete mindig a fejléc.A fejléc bal oldala tartalmazza a nevünket, címünket és legalább egy mobilszámot elérhetőségként!Ezután nyomjunk néhány entert és pár sorral lejjebb írjuk a címzett nevét, pontos! pozícióját és levelünk tárgyát!
Ezután következik a címzett megszólítása!A tökéletes megszólítás, mindig a néven történik!Ha sehol nem szerepel, hogy kinek címezzük a levelet, akkor nyomozzuk ki!Nagyon fontos!
A következő ún. tartalmi egységben hivatkozzunk, tüntessük fel, hogy honnan értesültünk az állásról és miért szeretnénk megpályázni az adott pozíciót!
A következő rész képezi a motivációs levél legfontosabb részét, az önéletrajzunk tulajdonképpeni összegzése! Arra nagyon figyeljünk, hogy ne írjunk még egy önéletrajzot!Próbálunk olyan plusz információkat írni ide, amik az önéletrajzban nem szerepelnek de fontosak!
Ezt követően győzzük meg az olvasót arról, hogy mi vagyunk a legalkalmasabbak az állás betöltésére!Indokoljuk meg miért válasszon minket, írjuk le miért velünk jár a legjobban!Ne túlozzunk és válogassuk meg szavainkat, kifejezéseinket!
Végül köszönjünk el!A elköszönő rész fel, bal oldalra írjuk levelünk keltének pontos dátumát!

A motivációs levelet célszerű aláírni!Class FM

Eddigi látogatók


Számláló

Online TagokSzámláló

Birkenstock

Bannereim
Telefonos munka, tajekoztato:

Facebook

Copyright MyCorp © 2020